Избрани се грантистите кои ќе помагаат во заедниците за време на кризната состојба

27 Апр 2020

Во следните три месеци, седум граѓански организации- грантисти на Граѓанскиот ресурсен центар ќе дадат солидарен одговор на кризната состојба предизвикана од КОВИД-19. Тие ќе им помогнат на над 1.000 социјално загрозени семејства, припадници на маргинализираните групи, земјоделци и жртви на семејно насилство.

Најголем дел од грантистите ќе обезбедат хуманитарна помош за ранливите категории граѓани со цел полесно да го надминат кризниот период, а останатите активности се однесуваат на пружање психосоцијална поддршка на жртвите на семејно насилство и споделување корисни информации во заедниците.

Итните активности во главно ќе се спроведуваат локално, и тоа во Куманово, Прилеп, Гостивар, Берово, Пехчево, Делчево, Тетово и Скопје, додека дел од нив ќе обезбедат поддршка на национално ниво.

Листа на грантисти:

  • Здружение на граѓани за промовирање на културните и духовните вредности „Легис“ Скопје со проектот „Ние можеме –  Итна солидарна акција“
  • Сојуз – Национален совет за родова рамноправност со проектот „Семејно насилство во состојба на социјална изолација“
  • Хуманитарно доброчинително здружение „Света Мајка Тереза” – Куманово со проектот „Само заедно ќе победиме”
  • Здружение на граѓани Институт за зелени политики и развој Берово со проектот „Мали индивидуални земјоделски производители, локална храна и Ковид-19: Што се треба да знаете?“
  • Здружение за перспективна интеграција и развој „Рома перспектив“ Прилеп со проектот „Целта на животот е солидарност преку помош“
  • Здружение на лезбејки, геј, бисексуалци/ки и трансексуалци/ки – ЛГБТ Јунајтед Тетово со проектот „Ковид-19 предизвик и за ЛГБТИ заедницата“
  • Хуманитарно и добротворно здружение на Ромите „Месечина“ Гостивар со проектот „Без корона помош до дома“

Вкупниот фонд за оваа намена е 715.631 денари.

На повикот за грантови за итни интервенции за справување со кризната состојба предизвикана од КОВИД-19, аплицираа 107 граѓански организации од сите плански региони.

Потребни се заеднички напорите на сите чинители за подобра состојба на младите во општина Карбинци

Потребни се заеднички напорите на сите чинители за подобра состојба на младите во општина Карбинци

Тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжува со посетите на Мобилниот ресурсен центар и одржување на близок контакт со локалните организации низ државата. На 18 април 2024 година, ГРЦ ги информираше претставниците од локалната самоуправа и...

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Share This