Новости

Демократизацијата на земјата и унапредувањето на човековите права се главните придобивки од граѓанскиот ангажман

Демократизацијата на земјата и унапредувањето на човековите права се главните придобивки од граѓанскиот ангажман

„Клучните успеси на граѓанското општество се таму каде што тоа е вкоренето“ рече Сашо Клековски, аналитичар и поранешен граѓански активист, дефинирајќи го како катализатор на промените кои без него, сигурно би се случувале многу побавно. Оваа констатација беше дел од...

30 години граѓанско општество

30 години граѓанско општество

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) со задоволство ве поканува на дебатата со наслов „30 години граѓанско општество“ што ќе се одржат на 29 септември 2021 од 12:00 часот, во хотел Александар Палас во Скопје и онлајн, односно ќе биде организирана во...

„Светла иднина“ од Кочани е победник во Квизот на ГРЦ

„Светла иднина“ од Кочани е победник во Квизот на ГРЦ

Центарот за култура, комуникација и едукација на Ромите „Светла иднина“ од Кочани е победник во финалето од Квизот на знаење на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ), кое се одржа на 25 август 2021г. во хотел Белви во Скопје. Здружението ја освои главната награда,...

Финални подготовки за финалистите

Финални подготовки за финалистите

Вкупно 16 претставници на граѓанските организации кои обезбедија место во финалето на квизот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) имаа можност да ги обноват своите знаења за време на обуката што се одржа на 19 и 20 август оваа година во Охрид. Тие поминаа низ пет теми...

Финалисти од Квизот на знаење за одржливо, ефективно и отчетно граѓанско општество

Финалисти од Квизот на знаење за одржливо, ефективно и отчетно граѓанско општество

Генерирање фондови; добро управување; транспарентност и отчетност; видливост; вмрежување, градење партнерства и коалиции; вклучување на конституентите во работењето на граѓанските организации; и планирање проекти и пишување проектна апликација; се темите на кои 50...

Здруженијата од Гевгелија информирани за младинските политики

Здруженијата од Гевгелија информирани за младинските политики

На 29-ти јуни, Граѓанскиот ресурсен центар во соработка со Регионалниот центар за одржлив развој - Гевгелија организираа посета на Мобилниот ресурсен центар во Гевгелија и средба со локалните организации за нивно информирање и дискусија за состојбите во граѓанското...

Преку квиз до грант

Преку квиз до грант

Граѓанскиот ресурсен центар ги кани граѓанските организации да земат учество во КВИЗ за проверка и зајакнување на знаењето. Темите се релевантни за одржливо, ефективно и отчетно работење. Квизот е завршна активност на Програмата за градење капацитети на граѓанските...

Педесет и тројца активисти ги подобрија своите знаења и вештини за три теми

Педесет и тројца активисти ги подобрија своите знаења и вештини за три теми

„Јакнењето на капацитетите на здруженијата е од круцијално значење за развојот на граѓанското општество. Согласно тоа и обуките кои ги организира Граѓанскиот ресурсен центар се одлична шанса која треба организациите да ја искористат за стекнување и надоградување на...

Статусот организации од јавен интерес е неатрактивен без погодности за организациите

Статусот организации од јавен интерес е неатрактивен без погодности за организациите

„Како Влада имаме слух за препораките на Комисијата за потребите за подобрување на правната и финансиска рамка која ги засега граѓанските организации и подготвени сме за доследно спроведување на истите во пракса“ истакна министерот Бојан Маричиќ на дебатата...

Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации

Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации

Граѓанскиот ресурсен центар ве поканува да учествувате на дебата на тема: „Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации“, која ќе се одржи онлајн на платформата ZOOM на 26 мај 2021 година...

Повик за изработка и пост-продукција на промотивно видео

Повик за изработка и пост-продукција на промотивно видео

Јавен повик бр. 11-49/2-2021 за изразување интерес за изработка и пост-продукција на промотивно видео Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) ги поканува сите правни субјекти да изразат интерес за учество во тендерска постапка за изработка и...

Граѓанските организации консултирани при програмирањето на идната финансиска поддршка од ЕУ

Граѓанските организации консултирани при програмирањето на идната финансиска поддршка од ЕУ

Поддршката од Делегацијата на Европската Унија треба да придонесе кон одржливост на организациите на долг рок. „Потребно е да се стави поголем фокус на одржливоста на вашите организации, повеќе да се работи на државното финансирање, на овозможувачкото опкружување, на...

Share This