Светскиот ден на волонтерството одбележан заедно со волонтерите

10 Дек 2020

Чувството на исполнетост по успешна акција, стекнувањето нови вештини и искуства, тимската работа, желбата да се помогне на некој друг на кој помошта најмногу му е потребна, активниот пристап кон животот се дел од причините за волонтирање што младите ги наведоа на настанот „Волонтирањето како животен стил”.  Овој онлајн настан беше одржан на 5 декември од 18:00 часот по повод Светскиот ден на волонтерството а во организација на Црвениот Крст на Република Северна Македонија, Општинска организација Кисела Вода и Граѓанскиот ресурсен центар.

Покрај краткото предавање за волонтерството, над 40 млади од Скопје имаа можност во групи да дискутираат за придобивките и мотивацијата да се стане волонтер. Младите исто така дадоа свои идеи за тоа како да го зголемиме бројот на волонтери а споделија и искуства што ги стекнале во текот на нивното волонтирање.

На настанот, младите имаа можност да слушнат и како тие можат подобро да се грижат за себе и за своето ментално здравје како и за останатите во нивниот живот.

Спроведувањето на настанот беше поддржано од Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската Унија а спроведувам од Македонски центар за меѓународна соработка, во партнерство со Медиа плус од Штип и Асоцијација за демократки иницијативи АДИ од Гостивар.

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Локалните организации, активистите и претставниците на Општина Вевчани се сретнаа со тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) на 22 март 2024 година во Мултикултурниот центар во Вевчани. Пристутните се информираа за можностите што ги нуди ГРЦ како и актуелностите за...

Share This