Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата

25 Мар 2021

Граѓанскиот ресурсен центар ги поканува сите заинтересирани да учествуваат на онлајн настанот Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата што ќе се одржи на 30 март 2021г. од 13:00 часот на платформата ЗООМ.

Целта на настанот е да се информираат граѓанските организации за улогата и важноста на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор, досегашното работење на Советот како и да се мотивираат и поттикнат здруженијата и фондациите организирано да пристапат кон изборот за нови членови.

На настанот ќе се обрати тековната претседателка на Советот, Фани Каранфилова-Пановска која ќе зборува за улогата на Советот, важноста на учеството на организациите во Советот како и за работењето на Советот во претходните три години.

За комуникацијата, консултирањето, вклучувањето и претставувањето на граѓанскиот сектор во Советот ќе зборува Сабина Факиќ, членка на Советот, а свое обраќање ќе има и Ирена Иванова од Делегацијата на Европска Унија.

Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор е советодавно тело на Владата за унапредување на соработката, дијалогот и поттикнување на развојот на граѓанскиот сектор.

Советот беше формиран во април 2018 а во тек е отворениот повик за избор на нови членови на Советот од редот на здруженија и фондации.

На 22 март 2021, Генералниот секретаријат на Владата го објави јавниот повик за избор на 16 членови на Советот од редот на здруженија и фондации, а Сузана Никодијевиќ-Филиповска како претставник на оваа државна институција ќе овозможи повеќе детали за условите наведени во повикот како и процесот на избор на нови членови на Советот.

Регистрирајте се за учество на настанот

[wpforms id=”2963″]

По успешното регистрирање ќе добиете линк за најава на ЗООМ еден ден пред почеток на официјалниот настан.

Настанот е организиран во рамки на Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската унија а спроведуван од Македонски центар за меѓународна соработка во партнерство со Асоцијација за демократски иницијативи, АДИ од Гостивар и Медиа плус од Штип. 

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Локалните организации, активистите и претставниците на Општина Вевчани се сретнаа со тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) на 22 март 2024 година во Мултикултурниот центар во Вевчани. Пристутните се информираа за можностите што ги нуди ГРЦ како и актуелностите за...

Share This