Покана за учество на дебата „Културата на волонтирање – реалност или предизвик?“

21 Ное 2023

На 5 декември, светот и ние, го одбележуваме денот на волонтерите и волонтерството, феномени од исклучително општествено значење што треба да се поддржуваат и поттикнуваат.  Волонтерството се заснова на доброволно дејствување на поединците во корист на други лица и заедници без финансиска корист за волонтерот. Колку е волонтирањето организирана и честа појава кај нас и каква е културата на волонтирање во нашата држава? Кои се „наградите“ за волонтирањето?  Дали и зошто нашите граѓани (не) волонтираат?

Овие, и други прашања сакаме да ги разгледаме и продискутираме заедно со претставниците на граѓанските организации, други организатори на волонтерска работа и младите.

Граѓански ресурсен центар и Медиа плус, Штип ве канат да бидете дел од Дебатата што се реализира во рамки на проектот „ЕУ поддршка за Граѓански ресурсен центар – фаза 2финансиран од Европската Унија. Настанот ќе се одржи на 5.12.2023 г. во Ресурсниот центар во Штип (Мултимедијален центар Канал 77, 3 кат, Петта партиска конференција 32).

За учесниците кои доаѓаат надвор од Штип ќе бидат покриени патните трошоци во висина на повратен автобуски билет.

АГЕНДА

10:45/11:00Регистрација на учесници
11:00/11:10Отворање на настанот – Слободанка Блажевска, Ресурсен центар Штип, Медиа Плус Штип
11:10/12:15Култура на волонтирање – како се гради, состојба и можности

– Драгана Митровиќ, Ресурсен центар – Штип, Медиа Плус – Штип
– Снежана Симоновска, Национална агенција за европски образовни програми и мобилност
– Драган Маркоски, Мировен Корпус
– Мирјанка Алексевска, Надворешен консултант 

Презентации и дискусија

Фацилитатор: Валентина Величковска, Граѓански ресурсен центар
12:15/12:30Пауза за кафе
12:30/14:00Како да се подобри културата на волонтирање во граѓанските организации?

Работа во групи и дискусија

Заклучоци
14:00/14:30Коктел

Пријави учество

Пријава за учество на настан

Овој настан е дел од проектот „ЕУ поддршка на Граѓанскиот ресурсен центар – фаза 2” финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Националната фондација за развој на граѓанско општество Граѓански ресурсен центар, Македонски центар за меѓународна соработка, Медиа плус од Штип и Асоцијација за демократски иницијативи од Гостивар.

Предизвиците на локалните организации во  Македонски Брод

Предизвиците на локалните организации во  Македонски Брод

На 1 декември 2023 година, локалните организации и активистите од општина Македонски Брод се информираа за актуелните случувања на национално ниво за развој на граѓанското општество, можностите за финансирање и јакнење на граѓанските организации, можностите што ги...

Повеќе знаења и вештини за пишување проектни апликации за 16 граѓански активисти

Повеќе знаења и вештини за пишување проектни апликации за 16 граѓански активисти

Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжува да ги јакне граѓанските организации. На 23-24 ноември 2023 во Штип се одржа втората од планираните четири, Работилница за планирање проекти и пишување на проектни апликации. Оваа работилница се одржа како последователна...

Share This