Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации

18 Мај 2021

Граѓанскиот ресурсен центар ве поканува да учествувате на дебата на тема: „Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации“, која ќе се одржи онлајн на платформата ZOOM на 26 мај 2021 година со почеток во 11 часот.

Целта на дебатата е да се сподели искуството, ефектите, придобивките, слабостите и предизвиците кои произлегуваат по една деценија од донесувањето на правна основа за регулирање на статусот на организации од јавен интерес.

Имајќи во предвид дека Министерството за правда планира измени на Законот за здруженија и фондации и формира работна група што ќе работи на негово ревидирање, дополнително дебатата има за цел да даде конкретни препораки за потребните реформи и промени.

На настанот ќе бидат споделени и регионални компаративни согледувања за организации од јавен интерес и организации што спроведуваат активности од јавен интерес.

Во прилог Ви ја презентираме агендата.

11:00Отворање на настанот
 Александар Кржаловски, Директор, Македонски центар за меѓународна соработка
Бојан Маричиќ, Министер за правда, Влада на Република Северна Македонија
Никола Бертолини, Раководител на Сектор за соработка, Делегација на Европска Унија во Република Северна Македонија
11:15
Организации од јавен интерес Регионален компаративен преглед, регионални и домашни искуства и состојба, предизвици и можности за подобрување
 Лубен Панов, Правен експерт, Европски центар за непрофитно право
Ана Новаковиќ Ѓуровиќ, Извршен директор, ЦРНВО, Црна Гора
Марија Митевска, претседателка на Комисијата за организации со статус од јавен интерес
12:00Дискусија и заклучоци
12:30Затворање

Регистрирајте се за учество

[wpforms id=”2963″]

По успешното регистрирање ќе добиете линк за најава на ZOOM еден ден пред почеток на настанот.

Дебатата се организира во рамки на Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската Унија, спроведуван од Македонски центар за меѓународна соработка во партнерство со Асоцијација за демократски иницијативи, Гостивар и Медиа плус, Штип.

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Локалните организации, активистите и претставниците на Општина Вевчани се сретнаа со тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) на 22 март 2024 година во Мултикултурниот центар во Вевчани. Пристутните се информираа за можностите што ги нуди ГРЦ како и актуелностите за...

Share This