Кочанските граѓански организации бараат обуки

28 Ное 2018

Граѓанските организации од Кочани за време на средбата со тимот на Мобилниот ресурсен центар на 27 ноември 2018 година покажаа голем интерес за обуки за стратешко планирање, подготовка на предлог проекти, мобилизација на волонтери, поттикнување на младите за нивно вклучување во активности, акции и вклучување во креирање на политики. Исто така, истакнаа дека имаат потреба од пристап до фондови, како и повеќе достапни информации како да дојдат до нив.

Присутните активистите рекоа дека им е потребна помош за да воспостават соработка со општините.

Претставниците на ресурсните центри на Скопје и Штип имаа средба и со градоначалникот Николчо Илијев, кој истакна дека има волја да ги поддржи проектите на граѓанските организации и активисти, но од нив очекува поголема проактивност, иницијативност и вклученост.

Целта на средбата беше да се слушнат потребите на организациите. Истовремено, тие се запознаа со работата на Граѓанскиот ресурсен центар, со акцент на центарот во Штип и поддршката што можат да ја добијат како консултации и обуки.

Вакви средби се предвидени во повеќе општини во Македонија, во рамките на Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Македонскиот центар за меѓународна соработка во партнерство со Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДИ) од Гостивар и Медиа плус од Штип.

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Локалните организации, активистите и претставниците на Општина Вевчани се сретнаа со тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) на 22 март 2024 година во Мултикултурниот центар во Вевчани. Пристутните се информираа за можностите што ги нуди ГРЦ како и актуелностите за...

Share This