Информативен настан за одговорноста и безбедноста при заштита на личните податоци

14 Авг 2020

Граѓанскиот ресурсен центар со задоволство ве поканува на онлајн настанот „Заштита на личните податоци – право на секој граѓанин“ кој ќе се одржи на 26 август 2020 година на платформата ЗООМ.

Фрејк Јанмат од Делегацијата на Европската унија ќе зборува на темата од ЕУ перспектива и искуства. За важноста на заштитата на личните податоци, новините во Законот за заштита на лични податоци и вклучувањето на Општата регулатива на Европската Унија за заштита на личните податоци во овој Закон ќе говорат Наташа Габер Дамјановска, директор на Академијата за судии и јавни обвинители и Билјана Волческа од Агенција за заштита на личните податоци. Хрватските искуства во оваа област ќе ги пренесе Станко Церин,претседател на Здружението за лични податоци од Хрватска.

Дискусијата ќе ја подигне свеста кај граѓанските организации, кај одговорните за контрола и обработка на податоците, како и кај општата јавноста за значењето на заштитата на личните податоци во секојдневниот живот. За улогата на граѓанските организации во овој процес ќе говорат Димитар Ѓеорѓиевски, „Прајваси“ Скопје; Елена Стојановска, Метаморфозис; како и Арбен Гудачи, Македонско здружение на млади правници.

11:30- 12:30ЗАКОНСКА РАМКА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ
– Фрејк Јанмат, Советник, Раководител на Сектор Економски прашања, градење институции, прекугранична соработка, Делегација на Европска унија
– Наташа Габер Дамјановска, директор на Академијата за судии и јавни обвинители, поранешен уставен судија
– Станко Церин, претседател на Здружение за лични податоци, Хрватска
– Билјана Волческа, Раководител на Одделение за европска интеграција, проекти и пренос на лични податоци, Агенција за заштита на личните податоци
Презентации и дискусија
Фацилитатор: Александар Кржаловски, извршен директор, Македонски центар за меѓународна соработка
12:30-13:30УЛОГАТА НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПРИ ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ
– Димитар Ѓеорѓиевски, претседател на Национално здружение за промоција на правото за заштита на личните податоци ПРАЈВАСИ Скопје
– Елена Стојановска, Метаморфозис
– Арбен Гудачи, правник и офицер за заштита на личните податоци во Македонско здружение на млади правници
Презентации и дискусија
Фацилитатор: Валентина Атанасовска, координатор на РЦи, Македонски центар за меѓународна соработка

Регистрирајте се за учество на настанот

Настанот е дел од програмата Граѓански ресурсен центар финансирана од Европската Унија, а ја спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка во партнерство со Медиа плус, Штип и Асоцијација за демократски иницијативи – АДИ, Гостивар. Дополнително, настанот е инициран и организиран во соработка со Националното здружение за промоција на правото за заштита на личните податоци „Прајваси“ Скопје.

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

Стекнатото знаењето и практичната работа за планирање проекти ќе доведат до успешни проектни апликации на граѓанските организации од Скопскиот регион

На работилница одржана на 11 и 12 април 2024 во Скопје, се јакнеа капацитетите на граѓанските организации од Скопскиот регион, на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. Работилницата се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Скопје како...

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

Зголемени знаења и вештини на граѓанските активисти од општина Чашка за подготовка на успешни проектни апликации

На работилница одржана на 28-29 март 2024 во општина Чашка, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата одржана во Салата на Советот на општина...

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Развиен граѓански сектор и активни екологисти во Вевчани

Локалните организации, активистите и претставниците на Општина Вевчани се сретнаа со тимот на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) на 22 март 2024 година во Мултикултурниот центар во Вевчани. Пристутните се информираа за можностите што ги нуди ГРЦ како и актуелностите за...

Share This