30 години граѓанско општество

21 Сеп 2021

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) со задоволство ве поканува на дебатата со наслов „30 години граѓанско општество“ што ќе се одржат на 29 септември 2021 од 12:00 часот, во хотел Александар Палас во Скопје и онлајн, односно ќе биде организирана во хибриден формат.

Во духот на одбележување 30 години независност на државата, дебатата ја посветуваме на развојот на граѓанското општество, граѓанскиот активизам и трендовите во функционирањето на граѓанските организации во последните 30 години. Преку анализата изготвена од Наташа Габер Дамјановска ќе ги опфатиме промените во овозможувачката средина за развој на граѓанското општество, и тоа во правната, регулаторната и финансиската средина, како и во соработката со државните институции и сл. На настанот ќе дебатираме за клучните постигнувања но, и за научените лекции од 30 години граѓанско општество, а ќе завршиме со патот на граѓанското општество во иднина.

Поради ситуацијата предизвикана од пандемијата со КОВИД-19, настанот ќе биде организиран во хибриден формат, во живо и на платформата ЗООМ. Дебатата ќе се одвива на македонски јазик со обезбеден превод на англиски и албански јазик. Поради логистички и други аспекти, би Ве замолиле да пријавите учество најдоцна до 27 септември 2021 година. Бројот на места за учество во живо е ограничен и ќе бидат прифатени само првите 40 пријавени лица.

Ова е завршен настан на Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Македонскиот центар за меѓународна соработка во партнерство со Асоцијацијата за демократски иницијативи, Гостивар и Медиа плус, Штип.

Пријава за учество на настан 30 години граѓанско општество

По успешното регистрирање, учесниците кои се регистрирани за онлајн учество ќе добијат линк за најава на ЗООМ еден ден пред почеток на официјалниот настан.

Онлајн консултации за Повик за предлози на граѓански и медиумски организации

Онлајн консултации за Повик за предлози на граѓански и медиумски организации

Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија започнува онлајн консултации за граѓанското општество и другите засегнати страни, заинтересирани да придонесат за дефинирање на приоритетните теми и другите важни елементи на претстојниот Повик за...

Граѓанското општество во Западен Балкан и Турција е поважно од кога било за процесот на интеграција во ЕУ

Граѓанското општество во Западен Балкан и Турција е поважно од кога било за процесот на интеграција во ЕУ

Во име на Европската комисија, DG NEAR, проектот ЕУ ТАКСО 3 го организираше Форумот за граѓанско општество на ЕУ за Западен Балкан и Турција 2022 година од 8 до 9 јуни 2022 година, во Скопје, Северна Македонија. Форумот е првпат да се одржува од почетокот на...

Граѓанските организации и медиумите придонесуваат кон прогрес и реформи во општеството

Граѓанските организации и медиумите придонесуваат кон прогрес и реформи во општеството

Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија, на 10 февруари 2022 година одржа консултативен состанок со граѓанските организации (ГО) за претстојниот Повик за проектни предлози во рамки на ИПА III Инструмент за поддршка на граѓанското општество и...

Share This