ГРЦ го олеснува надминувањето на предизвиците на локалните организации

11 Мај 2023

„Локалните организации во Тетово се соочуваат со низа предизвици во своето работење особено со ограничени капацитети за обезбедување одржливост. Затоа, услугите што ги дава Граѓанскиот ресурсен центар се од голема важност“ – изјави Сретен Коцески од Институтот за развој на заедницата, домаќин на средбата на Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) со организациите во Тетово.

Оваа средба, одржана на 9 мај, е дел од посетите на Мобилниот ресурсен центар и цели кон информирање и обезбедување достапност до услугите на ГРЦ на локално ниво. На средбата учествуваа 17 претставници на  граѓанските организации.

Најголем дел од присутните изразија интерес за онлајн обуките, кои што им се постојано достапни, особено обуките за развивање проектна идеја и пишување проектни апликации. Организациите ја препознаваат важноста на вмрежувањето и го поздравија креирањето на базата на активни мрежи на граѓански организации што ќе биде достапна на веб-страната на ГРЦ.

Иако дел од организациите беа информирани за постоењето на Советот за соработка меѓу Владата и граѓанското општество, сепак, побројни се оние што не се информирани за работењето на Советот.  Малкумина се и оние кои знаат дека граѓанските организации членки на Советот го бојкотираат неговото работење веќе цела година. Организациите изразија интерес да бидат подетално запознаени со состојбата.  

Овој настан беше организиран во рамки на проектот „ЕУ поддршка на Граѓанскиот ресурсен центар – фаза 2“ финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Националната фондација за развој на граѓанско општество Граѓански ресурсен центар, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Медиа плус, Штип и Асоцијација за демократски иницијативи – АДИ, Гостивар.

Граѓанските активисти од Полошкиот плански регион стекнаа знаења и вештини за пишување проектни апликации

Граѓанските активисти од Полошкиот плански регион стекнаа знаења и вештини за пишување проектни апликации

На работилница одржана на 20-21 февруари 2024 во Гостивар, Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) продолжи да ги јакне граѓанските организации на теми поврзани со планирање проекти и пишување на проектни апликации. На работилницата, граѓанските активисти, претставници од...

Повик за избор на регионални експерти од граѓанско општество

Повик за избор на регионални експерти од граѓанско општество

Граѓанскиот ресурсен центар објавува отворен повик за избор на регионални експерти од граѓанското општество кои ќе служат како антени на ресурсните центри за поддршка и зајакнување на локалните организации. 📁 Опис на надлежности за антените на ресурсните центри 📥...

ГРЦ во 2023

ГРЦ во 2023

Драги колеги, соработници и пријатели, Дојдовме до крајот на првата година на проектот „ЕУ поддршка за Граѓански ресурсен центар – фаза 2” финансиран од Европската Унија и спроведуван од Националната фондација за развој на граѓанското општество Граѓански ресурсен...

Share This