Користењето на Зум платформата е најатрактивната услуга на ГРЦ за време на пандемијата

Користењето на Зум платформата е најатрактивната услуга на ГРЦ за време на пандемијата

Од почетокот на јуни, Граѓанскиот ресурсен центар започна да ја нуди услугата за бесплатно користење на платформата Зум (Zoom). За разлика од бесплатната верзија на оваа платформа, преку сметката на ГРЦ, здруженијата имаат можност за неограничени онлајн средби, како и...
Бизнис секторот заинтересиран за соработка со граѓанските организации

Бизнис секторот заинтересиран за соработка со граѓанските организации

„Соработката меѓу граѓанските организации и бизнисите е модел кој е докажано дека функционира“, рече Фрејк Јанмат, од Делегација на Европска Унија на отворањето на онлајн настанот на Граѓанскиот ресурсен центар кој се однесуваше токму на важноста од оваа соработка....
ГРЦ го поддржа решавањето на седум приоритетни локални проблеми

ГРЦ го поддржа решавањето на седум приоритетни локални проблеми

Грантистите на Граѓанскиот ресурсен центар изминатиов период неисцрпно работеа на застапување на локално ниво. Тие ги претставуваа интересите на сосема различни групи граѓани и при тоа ги зајакнаа врските и механизмите за соработка со седум општини.  Ангелче Гушев од...
Нов Закон за заштита на лични податоци- Колку ќе се применува во пракса?

Нов Закон за заштита на лични податоци- Колку ќе се применува во пракса?

Новиот Закон за заштита на личните податоци; неговото усогласување со Општата уредба за заштита на податоците на ЕУ, подобро позната како GDPR; како и влијанието на овие процеси врз граѓанските организации беа главните теми на онлајн дискусијата која ја организираше...
Отворен повик за избор на обучувачи

Отворен повик за избор на обучувачи

Македонски центар за меѓународна соработка во рамки на програмата Граѓански ресурсен центар, финансирана од Европската Унија, распишува отворен повик за избор на обучувачи за спроведување на програмата за градење капацитети на граѓанските организации. Една од главните...