Демократизацијата на земјата и унапредувањето на човековите права се главните придобивки од граѓанскиот ангажман

Демократизацијата на земјата и унапредувањето на човековите права се главните придобивки од граѓанскиот ангажман

„Клучните успеси на граѓанското општество се таму каде што тоа е вкоренето“ рече Сашо Клековски, аналитичар и поранешен граѓански активист, дефинирајќи го како катализатор на промените кои без него, сигурно би се случувале многу побавно. Оваа констатација беше дел од...
Статусот организации од јавен интерес е неатрактивен без погодности за организациите

Статусот организации од јавен интерес е неатрактивен без погодности за организациите

„Како Влада имаме слух за препораките на Комисијата за потребите за подобрување на правната и финансиска рамка која ги засега граѓанските организации и подготвени сме за доследно спроведување на истите во пракса“ истакна министерот Бојан Маричиќ на дебатата...
Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации

Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации

Граѓанскиот ресурсен центар ве поканува да учествувате на дебата на тема: „Организации од јавен интерес – регионалните и домашните искуства во пресрет на измената на Законот за здруженија и фондации“, која ќе се одржи онлајн на платформата ZOOM на 26 мај 2021 година...
Онлајн настан за овозможувачкото опкружување за развој на граѓанското општество

Онлајн настан за овозможувачкото опкружување за развој на граѓанското општество

Граѓанскиот ресурсен центар со задоволство ги поканува сите заинтересирани да учествуваат на настанот Овозможувачко опкружување за развој на граѓанското општество што ќе се одржи на 23 јули 2020г. од 13:00 часот на платформата ЗООМ. Регистрирајте се за учество на...
„Волонтирањето е паметно донирање во заедницата“

„Волонтирањето е паметно донирање во заедницата“

„Нема возрасна граница за волонтери, а за да го поттикнеме волонтерството, треба истото да го промовираме“, рече Мирјанка Алексевска од Министерство за труд и социјална политика, за време на информативната дискусија „Како граѓанските организации да го поттикнат...