Новости

Покана за консултации со граѓанските организации

Покана за консултации со граѓанските организации

Делегацијата на Европската унија во Република Северна Македонија, со задоволство ве поканува на консултации за програмирање на ИПА III Инструмент за поддршка на граѓанско општество за периодот 2021-2023 година. Г-дин Никола БЕРТОЛИНИ, Раководител за соработка во...

На Советот му е потребна поголема проактивност од сите организации

На Советот му е потребна поголема проактивност од сите организации

„Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата“ беше темата на онлајн настанот што го организираше Граѓанскиот ресурсен центар на 30 март 2021 година. Ирена Иванова од Делегацијата на Европската Унија, Фани Каранфиловска-Пановска, претседателката на Советот и...

Волонтерите непроценливо богатство за граѓанскиот сектор

Волонтерите непроценливо богатство за граѓанскиот сектор

Волонтерите се движечката сила во граѓанскиот сектор, а волонтерскиот труд и иницијативи се од огромно значење за голем број организации кај нас. Сепак, колку успешно се управува со волонтерскиот капитал? Што е волонтерство и колку сме усогласени при дефинирање и...

Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата

Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата

Граѓанскиот ресурсен центар ги поканува сите заинтересирани да учествуваат на онлајн настанот „Советот – мост меѓу граѓанските организации и Владата” што ќе се одржи на 30 март 2021г. од 13:00 часот на платформата ЗООМ. Целта на настанот е да се информираат...

Повик за работилница за волонтерство

Повик за работилница за волонтерство

Вашата организација нека биде носител на позитивни промени во општеството поттикнувајќи и поддржувајќи го волонтерството како алтруистичка активност. На оваа тема, Граѓанскиот ресурсен центар отвара јавен повик и ги повикува граѓанските организации да бидат дел од...

Отворен повик за обучувачи

Отворен повик за обучувачи

Македонски центар за меѓународна соработка во рамки на програмата Граѓански ресурсен центар, финансирана од Европската Унија, распишува отворен повик за избор на обучувачи за спроведување на програмата за градење капацитети на граѓанските организации. Една од главните...

Граѓанскиот ресурсен центар продолжува со обезбедување на поддршка на организациите

Граѓанскиот ресурсен центар продолжува со обезбедување на поддршка на организациите

Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската Унија, до крајот на септември 2021 година продолжува со обезбедување на поддршка за граѓанските организации. Делегацијата на Европската Унија го одобри продолжувањето на проектот следствено исполнетите...

Граѓанските организации со зајакнати капацитети за спроведување на проекти

Граѓанските организации со зајакнати капацитети за спроведување на проекти

На 8, 10 и 12 февруари 2021 година Граѓанскиот ресурсен центар  успешно  спроведе напредна обука за управување со проекти. На обуката учествуваа 21 претставник од граѓански организации, а истата се оддржа онлајн на платформата ЗООМ.  Обуката придонесе во зајакнување...

Повик за учество на обука за управување со проекти

Повик за учество на обука за управување со проекти

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во рамки на Граѓанскиот ресурсен центар, проект финансиран од Европската унија, отвора повик до граѓанските организации за учество на обука за управување со проекти. Обуката ќе се реализира онлајн на платформата ЗООМ...

Знаења и вештини за посилен граѓански сектор

Знаења и вештини за посилен граѓански сектор

Граѓанскиот ресурсен центар (ГРЦ) ја завршува годината со четири обуки на кои 79 претставници на граѓанските организации ги подобрија знаењата и вештините за добро управување, тематско вмрежување, институционален развој и организациско јакнење и генерирање фондови....

Нова грантовска поддршка од ЕУ за младински активизам

Нова грантовска поддршка од ЕУ за младински активизам

На 17 декември, Делегацијата на Европската Унија во Скопје ги консултираше граѓанските организации за тематските приоритетите и потенцијалните активности што ќе бидат финансирани со претстојниот Повик за предлози од Инструментот за претпристапна помош (ИПА) 2020,...

Димитров пред штипските граѓански активисти најави дигитализација на процедурите во СЕП

Димитров пред штипските граѓански активисти најави дигитализација на процедурите во СЕП

На средбата на штипските граѓански организации со вицепремиерот за европски прашања, Никола Димитров што се одржа во Граѓанскиот ресурсен центар во Штип, токму долгото чекање на една обична процедура во Секретаријатот за европски прашања (СЕП), беше истакнато како...

Share This