Новости

Отворен повик за онлајн менторска поддршка на граѓански организации

Отворен повик за онлајн менторска поддршка на граѓански организации

Граѓанскиот ресурсен центар објавува јавен повик за онлајн менторска поддршка на граѓанските организации во следните области: Стратешко планирањеЗастапување и учество во донесување одлуки на локално нивоВолонтерство и организирање на волонтерска работаВидливост и...

Пример за солидарноста на ЛГБТИ заедницата во време на пандемија

Пример за солидарноста на ЛГБТИ заедницата во време на пандемија

Кризата предизвикана од пандемијата најсилно ги погоди најранливите граѓани и ги покажа недостатоците на системот за поддршка. Иако малку се говори, ЛГБТИ заедницата исто така е под големо влијание на моменталната ситуација. И кај нив се зголеми стравот од губењето на...

Во првите редови за време на кризата од Ковид-19

Во првите редови за време на кризата од Ковид-19

Граѓанските организации, секоја на свој начин, одговорија на пандемијата и последиците од неа. Тие ги ставија во функција нивните човечки и организациски капацитети и направија напори да ги ублажат економските, социјалните и хуманите ефекти од вонредната состојба....

Граѓанските организации одговорија на COVID-19

Граѓанските организации одговорија на COVID-19

Во кризната состојба предизвикана од COVID-19, граѓанските организации се меѓу првите кои ја препознаа итноста и покажаа голема солидарност при обезбедување поддршка на маргинализираните групи и ранливите заедници.  Многумина ја препознаа итноста, презедоа чекори за...

Помагање на најранливите од Кочани со хуманитарни пакети

Помагање на најранливите од Кочани со хуманитарни пакети

Почетокот на кризата од корона вирусот, имаше најголемите последици врз најранливите граѓани. Ромите се едни од нив, луѓе на маргините од каде државата со години наназад не успева да ги помести. Граѓанските организации постојано потсетуваат на главните проблеми кои...

НОВО: ГРЦ Академија – Онлајн обуки за граѓанските организации

НОВО: ГРЦ Академија – Онлајн обуки за граѓанските организации

ГРЦ Академија e дигитална и интерактивна образовна алатка во форма на онлајн обуки наменета за граѓанските организации. Што е ГРЦ Академија? ГРЦ Академијата им помага на граѓанските организации преку онлајн обуки и ресурси да ги продлабочат знаењата за темите кои се...

Избрани се грантистите кои ќе помагаат во заедниците за време на кризната состојба

Избрани се грантистите кои ќе помагаат во заедниците за време на кризната состојба

Во следните три месеци, седум граѓански организации- грантисти на Граѓанскиот ресурсен центар ќе дадат солидарен одговор на кризната состојба предизвикана од КОВИД-19. Тие ќе им помогнат на над 1.000 социјално загрозени семејства, припадници на маргинализираните...

Вонреден повик за доделување грантови за итни интервенции

Вонреден повик за доделување грантови за итни интервенции

Граѓанскиот ресурсен центар во договор со Делегацијата на Европската Унија направи напори за реалокација на буџетот со цел да овозможи финансиска поддршка за организациите во периодот на пандемија. Со овој повик се очекува граѓанските организации да придонесат кон...

Прашалник за онлајн платформа за ОВП

Прашалник за онлајн платформа за ОВП

Во рамки на Програмата за социјална одговорност, преку Проектот за граѓанско учество на УСАИД, Фондацијата Метаморфозис во наредниот период ќе развие онлајн платформа (веб сајт) за Отворено Владино Партнерство (ОВП). Онлајн платформата за ОВП е предвидена како...

Формирано Координативно тело за дистрибуција на социјални пакети во Гостиварско

Формирано Координативно тело за дистрибуција на социјални пакети во Гостиварско

Заради поорганизаирано справување со кризата и координација на хуманитарните и волонтерски активности, во некои општини во земјава се формираат координативни тела меѓу граѓанските организации. Еден од примерите е на подрачјето на Гостивар, Врапчиште и Маврово и...

Известување (Корона вирус)

Почитувани соработници, Имајќи го предвид развојот на ситуацијата со вирусот Корона во Македонија, во регионот и глобално, како и препораките на Министерството за здравство, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), одлучи да ги одложи сите свои настани...

Дијалог за подобрување на положбата на жените во Свети Николе

Дијалог за подобрување на положбата на жените во Свети Николе

Пред одбележувањето на Меѓународниот ден на жената, 8 март, Граѓанската иницијатива на жени (ГИЖ) oд Свети Николе организираше тркалезна маса со претставниците на локалната самоуправа кои се надлежни за обезбедување соодветни услови за остварување на родовата...

Share This